Árukereső.hu Árukereső.hu

Félvezető hozzáférhetőség- És árprognózis 2021 első félévére – Az esus it szakértői által

2021-04-27

Mi határozza meg az árakat?

Ebben a cikkben az mutatjuk be, hogy a korábbi adatokhoz képest hogyan alakultak a termékek árai és elérhetősége. Pár fontos tudnivaló:

1. Az árak, vagyis azok növekedése/csökkenése - főleg 2-től 5 évig tartó - ciklusokban követik egymást.

Przykład cyklu na podstawie ceny spotowej DRAM 2014 – 2018

Forrás: https://www.extremetech.com/computing/268525-new-lawsuit-alleges-anti-trust-collusion-between-dram-manufacturers

Hosszútávon (egy-két évtizedes perspektívából nézve) a DRAM GB/TB-ban mérhető ára csökken, egy-két éves viszonylatban viszont olyan dinamikus mozgást mutat, mintha a tőzsdén lenne.

2. Miből adódnak ezek a ciklusok?

Részben a félvezetők technológiai hátteréből. A gyártási rendeléstől a kész termék átvételéig legalább 12, vagy több hét is eltelik. Menet közben már semmin sem lehet változtatni, és ha egyszer a folyamat elkezdődött már be kell fejezni, különben minden féltermék kárba vész. Ha a gyártással kapcsolatban bármilyen változtatásáról döntés is születik, annak eredménye a piacra csak 3-6 hónapos késéssel jut el. Ha egy konkrét gyártási kapacitással rendelkező gyártó, mint például akár a Samsung, úgy dönt, hogy növeli egyes termékei (pl. az okostelefonok) termelési volumenét, akkor más gyártási volumenének egy részéről ezért le kell mondania. Az ilyen átszervezések nyomán könnyen előállhat olyan helyzet, hogy az eddig beszerezhető termékekből hirtelen hiány lép fel. Új technológiák, fúzióra lépett cégek, vagy megváltozott piaci szükségletek - és megannyi más tényező is okozhat áringadozást.

Például, a WD/TOSHIBA érdekeltségébe tartozó, a világ flash memória gyártásának 35%-áért felelős NAND cég legnagyobb gyárában, Yokkaichiben, 2019. június 15-én, egy kb. 13 perces áramkimaradás lépett fel. Ennek az egy eseménynek köszönhetően a negyedéves gyártási kapacitás fele odaveszett, a 2019 Q3-as kínálat pedig 1/6-val csökkent.

Forrás: https://www.anandtech.com/show/14596/toshiba-western-digital-nand-production-partially-halted-by-power-outage

3. Miből ered a ciklus hossza? Erre nem adható egyértelmű válasz, mivel ez megannyi változó függvénye:

a. A DRAM (Samsung, Hynix, Micron, Nanya), illetve a flash memória gyártók (Samsung, Hynix, Micron, Western Digital, Kioxia(Toshiba), Intel) a bérgyártás (OEM) piacán koncentrálódnak, melynek legnagyobb kliensei, az olyan nagyobb, kész megoldásokat gyártó cégek, mint az APPLE, DELL, HPE. (Persze megemlíthető még a Samsung is, ami saját szükségletre is gyárt félvezetőt.) Alapvetően az ilyen OEM kliensek felelnek a legyártott félvezetők felvásárlásának kb. 95%-áért. Ami ezen felül marad, az kerül közvetlenül az árupiacra. Ez a szerződéses árakból, illetve abból is adódik, hogy a termeléstervezést több hónapra előre kell ütemezni, ezért ha a problémák lépnének fel, akkor az OEM kliensek első körben kerülnek kiszolgálásra, és közvetlen forgalomban nem lesznek hozzáférhetőek.

b. A piaci szükséglet, pl. az új okostelefonok, vagy az IoT (Internet of Things) - a modell, amelyik azt diktálja, hogy minden berendezés legyen csatlakoztatva a világhálóra. És ezért minden ilyen eszközbe kell félvezetőnek kerülnie, hogy telepíteni lehessen rá a szükséges szoftvereket.

c. Új, ill. a jelenlegi technológiák hatékonyabb alkalmazása, új gyárak felépítése – tehát a termelési hatékonyság vagy teljesítmény növekedése.

Prognózis: hogyan alakulnak majd az árak és a termékhozzáférés - szerintünk.

A 2018-as év volt a DRAM árak alakulásában az utolsó hegymenet. Az árak 2019-ben radikális csökkenésnek néztek elébe, majd 2020. első fele volt a stabilizáció időszaka. Figyelembe kell vennünk, hogy a piaci árak a OEM szerződésekben foglaltakhoz viszonyítva, bizonyos időeltolódással jelennek meg, tehát azok 3-6 hónapos késéssel éreztetik hatásukat.

Szemléltető ábra – időeltolódás – az OEM és a nyílt piaci árak között.

A mi nézőpontunkból nézve 2020 Q3 során volt némi ingadozás, de a piac elég stabilnak mutatkozott. A változások 2020 Q4 során jelentkeztek, és innentől kezdve látszik a DRAM árak növekedése, ill. az SSD hozzáférhetőség csökkenése. Az alábbiakban az kívánjuk bemutatni, hogy néztek ki a DRAM szerződéses árai:

Forrás: https://seekingalpha.com/article/4327482-micron-spot-dram-prices-are-leading-indicator-be-patient

Hogyan látjuk ezt most a Q1 első felében, a Q2-re nézve:

  • DRAM – a hozzáférhetőség csökkenése és az árak változása már a tavaly megkezdődtek. Véleményünk szerint a Q1/Q2 folyamán a hozzáférhetőség tovább csökken, az árak pedig nőhetnek. Ez a tendencia lehetséges, hogy 2021. végéig sem változik. Olykor lesznek pillanatok, mikor az árak stabilitást mutatnak majd, de éves szinten az árak a jelenleginél jóval magasabbra fognak emelkedni. Egyedül a 128GB és a 256GB esetén lehetséges, hogy ne változzon vagy csökkenjen az áruk, de ez is azért, mivel ezek aránytalanul drágábbak voltak a 32GB és a 64GB-os kapacitású dinamikus RAMoknál. A szervermemóriák árának növekedése máris tetten érhető. https://www.dramexchange.com/WeeklyResearch/Post/2/10868.html. Ez is az árak növekedésére utaló jel, hiszen ahogy fentebb már rámutattunk, a bérgyártók emelik a szerződéses áraikat, ill. közvetve változtatnak a szabadpiaci klienseikkel kapcsolatos politikájukon is.
  • SSD – itt az ár a tárolókapacitással jár, vagyis 960GB-ig többé-kevésbbé a jelenlegihez hasonlóak marad, de a hozzáférés korlátozott lesz. 1.92-től felfelé a háttértárak árai enyhén csökkenhetnek, de lehet hogy nem lesz elég belőlük. Az árkülönbségek a tárolókapacitással együtt növekedhetnek. Ez pedig a legújabb tárolókapacításokkal megjelenésével van összefüggésben. Másrészről viszont, a komoly piaci igény miatt a marketingtámogatás és a projektárak csökkenhetnek. Az is előfordulhat, hogy a hivatalos árak csökkenni fognak, viszont a termékek nem lesznek elérhetőek. Még mindig nem világos, hogy az Intel SSD részlegének SK Hynixhez kerülése, milyen hatással jár majd.
  • Az adásvétel ténye már tavaly ki lett hirdetve, és a változások egy része 2021-ben, majd fokozatosan 2025-ig lép életbe. Míg az Intel erős pozíciót foglalt el, addig SK Hynix gyakorlatilag jelen se volt az SSD piacon. Hogy fog kinézni az INTEL háttértárak ára és hozzáférhetősége? Mennyire lesznek elérhetőek a Hynix-féle megoldások? A Hynix Európában eléggé ismeretlen, gyenge forgalmazási lánccal és kevés partnerrel. Megannyi kérdés merül fel, de türelmesnek kell lennünk amíg felsejlik mi lesz a helyzet végkifejlete.

Több bejegyzés mutatása Április 2021
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel