Árukereső.hu Árukereső.hu

Chia kriptovaluta okozza a HDD/SSD extrém árait és hiányát

2021-04-22
Chia kriptovaluta okozza a HDD/SSD extrém árait és hiányát

Ön is észrevette, hogy mostanában gondok vannak az SSD és a HDD elérhetőségével? Egy új kriptopénz a hibás.

A kriptovaluták népszerűségének növekedése problémákat okozott a grafikus kártyák elérhetőségével kapcsolatban. Kiderült, hogy hasonló helyzet érinti a HDD és az SSD piacát is.

Mindez a Chia nevű kriptovaluta miatt, amely Kínában egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az új típusú virtuális valuta eltér a korábbi altcoinoktól – ezúttal a merevlemezeké a kulcsszerep.

A Chia megváltoztatja a kriptovaluta bányászat működését

A Chia-t Bram Cohen (a BitTorrent protokoll megalkotója) hozta létre. Az új kriptopénz egy különleges rendszert használ a blokkok biztosítására, amelyet a “Proofs of Space and Time” írnak le. Ebben az esetben a blokkláncot egy számítógép lemezén tárolják, a memóriában lévő modellek segítségével feldolgozzák, majd összehasonlítják a virtuális valuta szerverein lévő információkkal.

A HDD\SSD az új modell kulcsfontosságú elemei. Ez azt jelenti, hogy az altcoin bányászata kevesebb energiát fogyaszt a Proof of Work (PoW) mechanizmuson alapuló kriptovalutákhoz képest. Ráadásul a hardver kevesebb helyet foglal el, mint más kriptovaluták esetében (pl. Ethereum, ahol erre gyártott bányász gépeket kell használni – gyakran több grafikus kártyával).

Chia kriptovaluta megbéníthatja a HDD és SSD piacot

A Chia-nak megvannak a maga hátrányai is. A kriptovaluta sok helyet igényel az adatok számára, ami a merevlemezek iránti érdeklődés növekedését jelenti – ahogy arról a külföldi média beszámolt, a kínai bányászok tömegesen kezdték vásárolni a tágas HDD- és SSD-lemezeket.

Ha a Chia népszerűsége tovább nő, akkor a lemezmeghajtók piaca felbolydulhat – akárcsak most a grafikus kártyáké. Az átlagos fogyasztók számára ez növekvő árakat és akár a média elérhetőségével kapcsolatos problémákat is jelenthet.

Forrás: TechPowerUp

Több bejegyzés mutatása Április 2021
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel